Zorgpremie 2017 omlaag door het kopiëren van medicijnen?

Een van de grootste kostenposten  binnen de zorgverzekering zal altijd de kosten voor de medicijnen blijven. Logisch toch? want bijna iedereen die zorg nodig heeft die gebruikt medicijnen alleen is dat juist een verkeerde gedachte. Medicijnen die vaak gebruikt worden hebben lage marges vanwege een hoog gebruikersvolume. Medicijnen die gebruikt worden in specialistische ziekenhuizen, ook wel de biologicals genoemd omdat ze biologisch. De totale kosten zijn dan ook gestegen van 0,7 miljard in 2009 tot 1,5 miljard in 2013!

Biologicals of Biosimilars

Een biological simpelweg een biologisch medicijn dat gebruikt wordt in specialistische ziekenhuizen voor een bepaald aantal behandelingen. De kosten van deze medicijnen kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s per patiënt. Een Biosimilar is hetzelfde medicijn alleen gekopieerd nadat de patenten op de producten zijn verlopen, deze behoeven geen testen omdat ze uit hetzelfde middel bestaan maar kunnen wel 40-70% goedkoper zijn dan de huidige medicijnen, wat een besparing op de zorgpremie 2017 kan opleveren!

Mindset veranderen

De groep die dit aan het realiseren is; Biosimilars Nederland, bestaande uit een groep apothekers, artsen en zorgverzekeraars zet zich hier flink voor in. Echter is het ook de mindset die moet veranderen, veel patiënten zijn “gehecht” aan het blauwe pilletje dan dan groen gaat worden maar ook de artsen zullen moeten veranderen en het vertrouwde middel rechts laten liggen voor de nieuwe medicatie.

Geneesmiddelenbeleid

Minister Schippers een voorstander uiteraard van dit soort initiatieven komt hier later op terug als het geneesmiddelenbeleid zal worden gepresenteerd. Wellicht is het verstandig om een richtlijn aan te nemen dat indien er een goedkoper medicijn beschikbaar is deze ook gekozen moet worden om de kosten van de zorgverzekering te laten dalen in plaats van te laten stijgen zoals de afgelopen jaren alleen maar is gebeurd.

Bron: NOS

Beoordeel het artikel!