Wijkverpleging dreigt met rechtszaak zorgverzekeraars

De aanbieders van de wijkverpleging zijn het zat om zorg te leveren en daarna maar te moeten afwachten of ze daadwerkelijk betaald krijgen voor de geleverde zorg. Deze aanbieders dreigen dan ook naar de rechter te stappen om een einde te gaan maken aan deze onacceptabele zorgplicht aldus het FD.

Actiz vs de grote vier zorgverzekeraars

Actiz, de branchevereniging van de zorgaanbieders in de verpleging, thuiszorg en verzorging, heeft afgelopen week via een advocatenkantoor laten weten aan de vier grote zorgverzekeraars dat een rechtszaak zal volgen. Dit zal gebeuren indien ze de zorgaanbieders blijven verplichten om de wettelijke zorgplicht te vervullen zonder hiervoor te betalen.

Zorgplafond in de zorg

In de zorg is het gebruikelijk dat er een zorgplafond is afgesproken tussen de zorgaanbieders en de zorgverzekeraars. Dit wil zeggen dat de zorgverleners zonder al te veel afspraken de zorg leveren totdat deze verbruikt is. Echter als deze aan het maximum is gebonden dan dienen de zorgverleners vaak wel de zorg te leveren aan de consumenten omdat dit niet eerder logisch zou zijn naar de consumenten toe.

Het beschermen van de verzekerden

De woordvoerder van VGZ meldt dat deze clausule over de doorleverplicht die is opgenomen in de contracten er vooral is om de verzekerden te beschermen. Door deze afspraken kan er worden voorkomen dat de zorg altijd voor hen beschikbaar zal zijn. Zorgaanbieders kunnen volgens hen op tijd aan de bel trekken indien er een plafond in zicht is. Het is dan niet zo dat er geen mogelijkheden zijn om deze afspraken aan te passen.

Beoordeel het artikel!