Iedereen is verplicht tot het afsluiten van een zorgverzekering, het gaat dan om het basispakket, welke er op dit moment verkrijgbaar is in drie verschillende soorten namelijk:

  • De naturapolis
  • De restitutiepolis
  • De budgetpolis

Wat is een restitutiepolis:

De restitutiepolis is een van de drie vormen die we gebruiken maar wel een van de meest gebruikte van de afgelopen periode. De restitutiepolis is duurder dan de naturapolis en de budgetpolis maar voor dit verschil in prijs kunt u wel overal terecht bij alle zorgverleners. U heeft hier volledige keuzevrijheid en de zorgverzekeraar betaald het marktconforme tarief  aan u retour.

Het grootste voordeel is volledige keuzevrijheid, het nadeel dat u soms kosten voor moet schieten indien de zorgverzekeraar geen contract heeft met de zorgverlener en indien de prijs niet marktconform is u niet alles vergoed krijgt.

Wat is een naturapolis

Bij een naturapolis heeft u recht op de zorg bij een zorgverlener waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft. U kunt niet geheel zelfstandig kiezen waar u gebruik maakt van de zorg maar met de meeste zorgverleners hebben de verzekeraars wel contracten.  De kosten voor deze behandeling zullen volledig vergoedt worden door de zorgverzekeraar en u hoeft niets voor te schieten, dit is dan ook gelijk het beste pluspunt van deze zorgverzekering. Gebruikt u toch zorg bij een niet gecontracteerde zorgverlener dan bestaat de kans dat u 10 tot 20 procent van de kosten van de behandeling zelf dient te betalen.

wat is een budgetpolis

Dit is daadwerkelijk de meest slechte polis die je kunt treffen indien je zorgkosten gaat maken. De keuze van zorgverleners zijn zeer beperkt en indien je alsnog gebruik maakt van een niet gecontracteerde zorgverlener bestaat er de kans dat je tot 55% van de behandeling zelf dient te betalen. Even een voorbeeld, een heupoperatie met ziekenhuisopname gemiddeld € 14000,- kost u dan dus 7500 euro! Voor die paar euro per maand meer ben je dus wel gezekerd van een marktconform tarief! Het voordeel, althans als je echt geen zorg verbruikt is een goedkope polis vanaf 65 euro per maand!

In de zorgvergelijker kunt u bekijken of u keuzevrijheid wenst of niet, indien u dit niet verkiest dan komt u terecht in de natura en budgetpolissen. Kiest u wel keuzevrijheid dan komt u terecht bij de restitutiepolissen.

Alle polissen zijn te combineren  met een aanvullende zorgverzekering, echter zou het natuurlijk niet heel interessant zijn om een budgetpolis af te sluiten indien u weet dat u vooraf veel zorg nodig heeft.