Iedereen in Nederland is verplicht tot het afsluiten van een zorgverzekering, de zorgverzekeraars daarentegen zijn verplicht tot het accepteren van iedereen voor het basispakket van de zorgverzekering. Voor de aanvullende zorgverzekering zijn ze niet verplicht om iedereen te accepteren, en hier mogen ze een medische selectie toepassen.

Wat is een medische selectie?

Een medische selectie wordt gebruikt om te voorkomen dat er hoge uitkeringen met het premiegeld van anderen wordt voorkomen, ofwel mensen waarvan je kan verwachten dat deze veel kosten gaan maken voor een specifiek product mag je weigeren voor een aanvullende zorgverzekering.

Hoe werkt een medische selectie?

Een medische selectie bestaat vaak uit een aantal aanvullende vragen die je moet invullen voor het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering. Deze vragen dient men naar waarheid in te vullen, de zorgverzekeraar beslist aan de hand van de antwoorden of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor de betreffende polis.

Voorbeeld:

Hendrik vraagt voor zichzelf een aanvullende zorgverzekering aan bij verzekeraar X, naast de “standaard” gegevens vraagt de verzekeraar extra aanvullende informatie. Zij vragen Hendrik of hij het afgelopen jaar meer dan 24 behandelingen fysiotherapie heeft ondergaan. Dit blijkt het geval en de verzekeraar X weigert Hendrik voor deze aanvullende polis, in veel gevallen bieden ze wel de mogelijkheid voor een lagere pollis met een mindere dekking.

Zoals u hierboven kunt zien wordt Hendrik geweigerd op het feit dat hij het afgelopen jaar al meerdere behandelingen fysiotherapie heeft ondergaan. De zorgverzekeraar weet dan bijna zeker dat hij dit komend jaar weer gaat gebruiken want hij wil tenslotte een pakket afsluiten met een hoge vergoeding voor fysiotherapie. De zorgverzekeraar staat in zijn recht om u te weigeren.

Er zijn gelukkig een aantal zorgverzekeraars welke geen medische selectie vragen bij de hogere vergoedingen voor fysiotherapie, al moeten we wel meegeven dat dit er ieder jaar een stuk minder worden.

Middels de zorgvergelijker kunt u bekijken of u direct aangesloten kan worden bij de zorgverzekeraar zonder of met medische selectie, start nu met het vergelijken van uw zorgverzekering.