Taken Zorginstituut over naar CAK

Vanaf 1 januari 2017 zullen enkele taken van het Zorginstituut Nederland (ZN) worden overgeheveld naar het CAK. De regering wil graag alles onder een dak hebben en het CAK is hierbij naar voren geschoven om dit te realiseren.

Wat waren de taken van het Zorginstituut en welke gaan er over naar het CAK:

  • De regelingen met de wanbetalers
  • Onverzekerden buiten Europa
  • Gemoedsbezwaarden
  • Mensen woonachtig in het buitenland
  • Vreemdelingen

Mocht je dus de komende periode in aanraking zijn gekomen met het Zorginstituut, veelal het meeste vanwege het de wanbetalingen. Dan krijg je vanaf 1 januari 2017 te maken met het CAK.

Taken CAK

Het CAK regelde hiervoor al enkele zaken voor de overheid namelijk de indicatiestelling en uitbetaling van de PGB gelden voor de Wet langdurige zorg (WLZ) en de Wet maatschappelijke opvang (Wmo).

Dit besluit was overigens al veel eerder genomen namelijk in het voorjaar is het door de Eerste en Tweede kamer goedgekeurd. Dat het daadwerkelijk plaats gaat vinden op 1 januari is afgelopen week in de Tweede kamer besproken en geaccordeerd.

Wat blijft het Zorginstituut Nederland uitvoeren?

Het ZN blijft zich hoofdzakelijk bezig houden met het monitoren en verbeteren van de kwaliteit van zorg binnen Nederland. Zij geven advies aan minister Schipper over de inhoud van het basispakket en zorgen dat de best practice wordt uitgevoerd binnen de gezondheidszorg. Dit is echter niet het enige dat overblijft voor het Zorginstituut, bekijk het op: Wat doet het Zorginstuut

Op de hoogte blijven van al het laatste nieuws omtrent de wereld van de zorgverzekeringen binnen Nederland? Blijf ons volgen en mis niets!

Taken Zorginstituut over naar CAK 5.00/5 (100.00%) 1 vote