Basispakket 2018, het kan 318 miljoen goedkoper!

Goed nieuws wat betreft de zorgpremie 2018, deze kan wellicht omlaag omdat er veel geld bespaard kan gaan worden op het basispakket 2018. Dit vanwege het onderzoek dat het Zorginstituut Nederland (ZiN) continu onderzoekt naar de effectiviteit van de behandelingen die in het basispakket zitten. ZiN heeft wel de kanttekening geplaatst dat de Nederlandse overheid alle adviezen moet overnemen om de besparing te kunnen behalen van 318 miljoen euro.

Schrappen van behandelingen in het basispakket 2018.

De besparingen komen voort uit het onderzoek naar de effectiviteit van de behandelingen door wetenschappelijk onderzoek. ZiN ziet er dan ook op toe dat de Nederlandse verzekerden goede betaalbare zorg van hoge kwaliteit krijgen. Indien behandelingen geen meerwaarde hebben voor de patienten moeten deze dan ook worden geschrapt.  Een voorbeeld van een al eerder gestopte behandeling is het bestralen van patienten met de ziekte van dupuytren. Door dit te stoppen omdat de behandeling geen meerwaarde had heeft dit een besparing opgeleverd van 65 miljoen euro per jaar. Het zijn overigens niet altijd behandelingen die een besparing op kunnen leveren. Zo levert het ook al 25 miljoen euro per jaar op indien de curatieve GGZ gaat verhuizen vanuit de dure panden naar de huiskamer van de patient, het is nog maar de afwachting of dit daadwerkelijk gaat gebeuren natuurlijk.

Het basispakket 2018, een forse besparing!

De besparingen kunnen worden behaald indien de regering alle adviezen van het Zorginstituut gaat overnemen. Iets wat niet altijd gebeurd, zo heeft minister Schippers laatst het middel Nivolumab, tegen longkanker alsnog toegelaten ondanks een negatief advies van ZiN.

Lees ook: Nivolumab in basispakket

Indien er meer adviezen of er een nieuwe visie over bepaalde zaken in het basispakket 2018 naar buiten komen dan stellen wij u hiervan zo snel mogelijk op de hoogte, blijf ons volgen dus!

 

 

Basispakket 2018, het kan 318 miljoen goedkoper! 5.00/5 (100.00%) 1 vote